Det va den sommaren det

image15

Att leva med utflugna ungar

Hyfsat löjligt uttryck egentligen - vaddå utflugna - utsläpade eller möjligen utpeppade jaja, barn som inte bor hemma helt enkelt. Det vimlar av metaforer som är totalt obegripliga, hur lätt är det att läsa något som står skrivet på ens näsa? Eller att höra något som sägs mellan raderna, som om man skulle behöva göra radbyten när man pratar. Ja, förstår du sen pling kom vi fram då och snacka om pling att vi .... Glad som en lärka - jag tycker nog att en sjungande lärka snarare låter totalt desperat och sjunger liksom härärjagsepåmejhärärjagsepåmigkom hitallahonoroch läggäggskyndapåskyndapåsommarenärkortdetmestaregnarbort i en hastighet som när man spelar LP-skivor med 45rpm.  Jag skulle kunna skriva sida upp och sida ner om dessa språkliga oegentligheter, men nu var det ju detta med att leva med barn som man inte bor med.

Den stora oförutsedda föräldrainsatsen är nog detta att unga människor tenderar att flytta omkring en del. Som förälder vill man ju förstås hjälpa till och ibland känns det som att livet består av att flytta omkring grejer. Och städa - inte för att få det fint så att man kan koppla av och njuta frukten av sitt slit. Nä, städa -  för att någon totalt okänd ska få skita ner med sin egen skit. Men vad gör man inte för att få vara med och ligga bra till hos sina barn ( usch ännu en usel metafor - vaddå ligga bra till, är ju nästan incestvarning på den). Man gör sig oumbärlig så gott man kan, men inte för, det är en hårfin balansgång (som om ett hårstrå skulle hålla att gå balansgång på).

Jag vill passa på att slå ett slag för Echinacea purpurea så här nu när hösten kom så plötsligt (vet inte vilket slags slag som åsyftas; byxslag, kavalslag, slåslag, slagsslag, felstavat slaggslag...). Jag brukar nämligen använda det om jag känner att det är förkylning på gång (har förkylningar ben som de kommer springandes med uppför trädgårdsgången? nä, nu får jag sluta med det där). Det är viktigt att man häver i sig mycket och just när man börjar känna något, dvs stadiet när man nyser och nyser och det känns som att hjärnan består av bomull snarare än fett, och man känner sig lite frusen. Gör man det så kan det hända att förkylningen motas i grind (metafor som funkar rätt bra om man har accepterat att förkylningar har ben och invaderar via trädgårdsgången). Sen vill jag tipsa om att den bästa och billigaste formen av nämnda preparat köper man i en vanlig livsmedelsaffär. Friggs brustabletter brukar finnas vid vitaminerna. Om man går till apoteket så får man betala betydligt mer för milligrammen, i värsta fallet så var det närmare 10ggr dyrare. (Ja, jag gjorde en seriös studie och räknade ut mängden aktiv substans (mg) / kr och man fick nåt mellan 67 - 600 mg beroende på vilket märke man valde.)

SOMMARENS FÄRGSKÖRD

image13




image14


Det va riktigt riktigt roligt att färga med växter och svampar. Blixtbilderna är kanske inte helt rättvisande...

Fästingar vs humanity

Igår tillbringade jag hela dagen på infektionskliniken på Akkis. Jag vaknade av ett telefonsamtal med budskapet "din son är förmodligen döende i TBE". Det paradoxala är att det är jag som får fästingar hela tiden. Borrelia både förra året och i år.

Tur som va så dog han inte han hade inte ens TBE, utan halsfluss. Först fick han dropp med lite socker, sen fick han Alvedon brus, sen fick han "lite medicin rakt in i blodet, stark och bra medicin, så får vi se hur du mår sen" som doktorn uttryckte saken.

Ja idag verkar han nästan frisk så det gick ju bra det.

Hursomhelst så blir det nog fästingarna eller sniglarna eller nåt nytt äckeldjur som blir mänsklighetens öde.

image12

Jag - en massmördare

image11

Det var det det

Jaha så är man hemma igen från "familjesemestern". Fast det blev ju inte så mycket med det hela, för en av de anhöriga, som är av en sort utan vingar, fick mför sig att testa om den inte kunde flyga i alla fall - vilket den ju inte kunde nej. Jag pratar om min dotters katt som ramlade från fjärde våningen. Katten är nu hemma igen med alla organ på rätt ställen. Fortfarande utan vingar dock.

Resan till västkusten var väl OK. Kul att träffa lillebror. Han är helt insnöad på golf. Rätt duktig också, handikapp 11 nåt. Han gör jättefina knivar och nu har han börjat intressera sig för smide.

En dag åkte jag ut till Klädesholmen och det var rättså kul. Den där lilla ön har inte många kvadrat som inte har ett hus på sig. Jag träffade en kille som höll på att bygga ytterligare två hus längst ut. Det ena hade kostat cirka 11-12 miljoner. För en sommarstuga.

RSS 2.0